03 بهمن 1403
logo

مرکز تحقیقات سلامت سالمندان

دانشگاه علوم پزشکی تهران

مطالب اخیر
  • تاریخ انتشار : 1403/09/24 - 12:02
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 24
  • زمان مطالعه : 1 دقیقه

بررسی ارتباط دریافت منابع پروتئینی حیوانی و گیاهی و غذاهای فرآوری شده با فرتوت شدگی در سالمندان: مطالعه مقطعی از مطالعه طولی سالمندی بیرجند

تغذیه یکی از عوامل مهم در حفظ سلامتی افراد سالمند به شمار می‌رود و می‌تواند به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی آنها تاثیر بگذارد. در دهه‌های اخیر، مصرف غذاهای فوق‌فرآوری‌شده به‌طور چشمگیری افزایش یافته است. این غذاها سرشار از کالری ولی فاقد ارزش‌های غذایی مناسب هستند و مصرف مداوم آنها می‌تواند منجر به مشکلات جدی در سلامت افراد مسن شود. مطالعات اخیر نشان داده‌اند که مصرف غذاهای فوق‌فرآوری‌شده با افزایش خطر مرگ‌ومیر و چاقی همراه است. یکی دیگر از مشکلات شایع در سالمندی، ناتوانی و فرتوت شدگی است که با پیامدهای نامطلوب سلامت، افزایش مرگ‌ومیر و کاهش کیفیت زندگی مرتبط است.

با توجه به اینکه فرتوت شدگی به عنوان یک وضعیت قابل پیشگیری و بازگشت‌پذیر در نظر گرفته می‌شود، بررسی عوامل موثر بر آن از اهمیت زیادی برخوردار است. تغذیه و الگوی غذایی نقش کلیدی در بروز فرتوت شدگی دارد، به عنوان مثال در بسیاری از مطالعات ارتباط بین مصرف پروتیین های حیوانی، مانند گوشت قرمز، گوشت ماکیان، ماهی و لبنیات با فرتوت شدگی مورد بررسی قرار گرفته است، ولی در بسیاری از موراد نتایج مطالعات متفاوت و حتی متناقص بوده است. بر فرض مثال بین میزان مصرف لبنیات و فرتوت شدگی مطالعات گذشته اختلاف نظر داشتند و مصرف لبنیات را هم به عنوان عامل محافظتی و هم به عنوان عامل خطر در فرتوت شدگی در نظر گرفتند.همچنین با توجه به رشد مصرف پروتیین های گیاهی در رژیم های غذایی بر پایه گیاهان مانند وجترین ویا خام گیاه خواری، توجه به ارتباط بین دریافت پروتیین های گیاهی من جمله حبوبات، سویا و انواع آجیل با فرتوت شدگی نیز در سالیان گذشته مورد توجه بوده است. در این بین تاثیر محافظتی مصرف انواع آجیل مانند گردو و یا کره بادام زمینی در جلوگیری از بروز فرتوت شدگی در جمعیت سالمند در چند مطالعه گزارش شده است. همچنین مصرف غذاهای فوق فرآوری شده و نیمه فرآوری شده میتواند تاثیر کلیدی در بروز فرتوت شدگی و ناتوانی داشته باشد.
با توجه به روند رو به رشد سالمندی در ایران و تغییرات در مصرف پروتیین ها با منشا گیاهی و حیوانی و افزایش مصرف غذاهای فوق‌فرآوری‌شده، این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین مصرف انواع پروتیین های حیوانی مانند گوشت قرمز، گوشت ماکیان، ماهی و لبنیات، پروتیین ها با منشا گیاهی مانند سویا، آجیل، و حبوبات و نیز مصرف غذاهای فرآوری شده با بروز فرتوت شدگی در جمعیت سالمندان ایرانی انجام می‌شود. شناخت این ارتباط می‌تواند به سیاست‌گذاران و متخصصان حوزه سلامت در طراحی مداخلات مناسب جهت پیشگیری از ناتوانی و بهبود کیفیت زندگی افراد سالمند کمک شایانی کند.

  • گروه خبری : کارشناس طرح تحقیقاتی
  • کد خبر : 286483
کلمات کلیدی
حوریه سلطانی مهاجر
تهیه کننده:

حوریه سلطانی مهاجر

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه